torsdag 10 januari 2008

Fransk logik!

Fransmännen har ofta mani pâ att göra saker mer komplicerade än vad det är, eller helt enkelt inte ha nâgot som helst logiskt tänkande...

Igâr började vinterrean här i Frankrike. Jag hade kommenderat (nä, bett förstâs hrm.) min sambo, som är ledig att âka och köpa en ugn till köket. Han ringer senare pâ dagen och säger trumferande att han hittat en jättebra ugn till jättebra pris. Sen tillägger han ännu mer trumferande att han även inhandlat en platt-tv för X kr. Dyr som sjutton! "Men det var ju sâ bra rabatt pâ den..."
DET hade vi däremot inte bestämt, men sâ är det när man släpper iväg karlar pâ shopping-tur...

Skâpluckorna i vârat kök är mâttbeställda (som den gamle ägaren sâ stolt berättade) och igâr när vi dâ skulle installera ugnen, sâ visade det sig att luckorna är ditsatta ât fel hâll, sâ när ugnen är pâ plats, gâr det inte att öppna luckorna...
Gaahh, det är verkligen ett exempel pâ fransk logik - dörrar öppnas ât fel hâll. Det gäller även när man ska in pâ hemlighuset (gäller överallt), dörren öppnas inât!!!! Till saken hör att toaletterna i Frankrike är separerade frân badrummet - "av hygienskäl". Sâ storleken pâ franska toaletter är i genomsnitt pâ 1 kvm. Om dâ dörren gâr inât, sâ kanske ni kan räkna ut att man inte fâr vara en storväxt person för att överhuvudtaget komma in och man fâr inte ha brâttom...

Ett annat exempel pâ fransk logik, i ett helt annat ämne är fartkamerorna som finns lite överallt pâ de franska vägarna. Fartkameror finns ju där för att se till att bilförarna ska hâlla sig till hastighetsgränsen och fälla dom som inte gör det.
Men i Frankrike är dom sâ snälla att dom talar om med en skylt precis innan en fartkamera att där är en. Det är ju praktiskt, om man nu inte vill bli fotad körandes för fort.. Men för att vara extra vänliga sâ finns det ytterligare en skylt, precis efter den första och pâ lagom inbromsningssträcka fram till fartkameran, som talar om vad hastighetsgränsen är.
Trots dessa varnande skyltar, sâ är det miljoner som âker dit i alla fall. Det visar bara pâ hur fransmännen ignorerar allt som har med regler och lagar och göra - ialla fall när det gäller bilkörning!!!

2 kommentarer:

Linnéa sa...

Hihi! Vilket kuligt land det där verkar vara. Ska bli såååå spännande att se bilder från huset när ni flyttat in. Spara inte på krutet vad gäller dem, alls.
Men, hur kan man egentligen sätta luckorna åt fel håll? :-o
Men som du säger verkar det ju vara typiskt franskt, haha!
Kram// Linnéa

Lilla Blanka sa...

Ja ibland kan man bli tokig på den franska logiken :) Jag fick erfara den senast förra året när vi mellanlandade i Paris på väg till Florida...ojojoj vad det kändes som om man var på fel ställe när man som svensk på väg till USA med super-jätte-tight-tidsschema till nästa flyg gick...de var liksom inte direkt hjälpsamma och förstående..ingen ordning på köer eller något vettigt system för att få passkontrollen att funka smidigt..och givetvis pratade de franska för fulla muggar fastän vi sa att vi inte försod franska...kul nu i efterhand, men totalt frustrerande just då ;)
Fransmän är lite som katter..hihi, man gillar dem, men de kan vara väldigt egensinniga..Ojoj hoppas du inte missförstår mig nu med denna kommentaren..Jag gillar det mesta med Frankrike o tycker franska folket är trevligt!
kram
Mia