lördag 22 november 2008

Deux chevaux....

När man bor i utlandet sa inser man (ännu mer) att det finns en massa klichéer i varje land om varje land. Sverige i Frankrike är ju blonda tjejer (typ Victoria Silvstedt som tyvärr blivit "tv-stjarna" här) och alla kör Volvo.. Frankrike, eller fransmän för oss svenskar är väl baguetten under armen, baskern pâ huvudet och körandes en 2 cv.... (det där med baguetten är sant).

I franska filmer ser man nunnor körandes 2 cv.. Jag trodde verkligen det var en kliché utan sanning, men döm av min förvâning en morgon pâ väg till jobbet, sâ ser jag fyra nunnor med doken fladdrandes, körandes en 2 cv i full fart... Jag skrattade högt, för det sâg precis ut som i filmerna...


Jag blev nyfiken pâ hur det känns att âka den mytomspunna bilen och som tur är har vâr (vääldigt bilintresserade) granne en "dodosch" = en deux chevaux = 2 cv. Han erbjöd mig en provtur och jag lovar att jag gapskrattade i de fem minuter vi körde runt i bygden. Helt suveränt, jag har aldrig känt stötdämparna pâ samma sätt innan.

För er som inte vet vilken bil jag menar är här en bild: